torstai 23. heinäkuuta 2015

Kirjanpitoa taipparitreeneistä

Lumo on treenaillut taipparijuttuja pitkin kesää jonkin verran ja nyt viime viikkoina vielä vähän aktiivisemmin. Jos saamme koepaikan, pyrimme käymään yrittämässä taippareita tänä kesänä. Treenit on menneet kivasti ja edistystä on saatu aikaan. Hirmuisen paljon on koira myös kypsynyt itsekseen viime vuodesta. Onneksi en joitakin hankaluuksia alkanut silloin hinkkaamaan, vaan annoin pikku ketun pääkopan kehittyä. Hyvä siitä vielä tulee! 


Nyt kun pikkuhiljaa olen alkanut löytää Lumolle sopivia koulutustapoja ja nuo nomepuolen lajitkin on tulleet tutummaksi, niin osaan jo paremmin suunnitella meidän treenejä. Tämä oli alkuun mulle tosi hankalaa! Nyt olen ottanut joka treenikerralle aina jonkin teeman tai suorituksen osa-alueen ja miettinyt treenin sen mukaan. Tarkoituksena on ollut tehdä pohjustusta samalla käytännön metsästystä varten (sekä siltä varalta, että joskus jatkettaisiin rodunomaisia lajeja taippareiden jälkeenkin). Me on treenattu ainakin:

vesityöstä siirtymistä hakuruutuun. Viime kesänä kerran kävi niin, että vesinoutojen jälkeen Lumo oli jossain vesityömoodissa niin vahvasti, ettei se heti hoksannut, että samoilta huudeilta voidaan lähettää hakemaan myös maalta. Nyt on sujunut ongelmitta treenit, joissa koira ensin hakee vedestä damin ja sitten käännytään vain ympäri ja lähetetään hakuruutuun sokkona, ilman edes motivointiheittoa.

riistankäsittelyä. Lumon mielestä varikset on edelleen ihania, mutta sen into ja kiihkeys ei ole enää tänä kesänä johtanut riistan ravisteluun. Tästä olen ikionnellinen, kertakaikkiaan. Oli aika avuton olo kun viime kesän riepottelutouhuun en oikein keksinyt ratkaisua. Paitsi ikä. Ja se taisi olla oikea ratkaisu. Treeneissä otteet on olleet nyt varmempia ja syvempiä. Jee! Ehkä apua on ollut myös pitoharjoituksista, joissa koira istuu ja annan sille vaakun pideltäväksi ja otan taas pois. Noilla olen koittanut rauhoittaa riistankäsittelyä.

namipalkattomuutta. Namipalkkausta olen jättänyt hiljalleen vähemmäksi ja pois taipparitreenailuista. Ei ole menoa haitannut, vaan on ruvennut palkkautumaan seuraavasta noudosta.

kestävyyttä. Siis sitä, että haetaan oikeasti monta putkeen. Aika paljon on tehty vain 1-3 damin tai riistan noutoja, mutta taippareissahan tarvitaan enemmän. Tätä ei passaa treenata liikaa ettei pääse puutumaan. Tänään teetin hakuruudun, josta sai hakea viisi damia. Riitti moottoria loppuun asti, vaikka rakettivauhti vähän loppua kohti hidastuikin. :)

häiriönsietoa. Tätä on treenattu liian vähän hakuruutuun yhdistettynä. Pitää värvätä meille häiriköitsijöitä. Juhannuksena hyvää häiriötä saatiin mökkipihalla notskin äärellä istuskelevista kavereista, kun tehtiin pientä noutotreeniä pihan laidalla.


Seuraavien treenien teemoja voisivat olla:
- palautusten tarkkuus, ettei vaan pudota ennen kuin ehdin ottaa
- maltti ja hallinta :-D
- jälki
- häiriönsieto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti