keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Tokot ja rally-tokot

Tähän väliin vähän treenipäiväkirjaa Lumon viimeisimmistä ohjatuista harkoista.

TOKO

Noutokapulan pitoa tsekkailtiin. Vähäsen sillä on levoton suu, ei kuitenkaan pureskele. Kai se on tuollaisella vilkkaalla koiralla, että kun muuten pitää pysyä paikallaan niin joku osa kropasta kuitenkin on pakko pitää liikkeessä, nyt siis suu. :D Vinkkejä suun rauhoittamiseen: paljon lyhyitä pitoja ja niistä palkkaa, palkka voi olla polvella näkyvissä jos itse kyykyssä, voi tukea varovasti kädellä leuasta, kapulaa ei saa antaa liian syvälle suuhun, kapulan kantamista voi tehdä esim. seuraten niin on muutakin mihin keskittyä kuin pito.

Paikkamakuussa pysyi kyllä varsinaisen paikallaoloajan hienosti, mutta sivulta maahanmeno tökki. Ehkä olen liikaa aina antanut käsiapuja, kun ekalla käskyllä ilman apuja ei meinaa tollerin päässä piuhat yhdistyä. Tähän läksyksi tehokuuri maahanmenoja ilman vartaloapuja, ja kaikissa liikkeissä huomion kiinnittämistä apujen pois jättämiseen. Taas pitää myös muistutella, että maasta ei pompata ylös kun alan palkkaamaan. Kesän mittainen tokotauko näkyy, vähän ollaan ruosteessa. :) Vinkkejä: paljon maahanmenoja eri paikoissa ja ilman käsiapuja, palkkausta voi kokeilla namialustalle/maahan koiran eteen niin että koiralla ei houkuttaisi niin paljoa pompata namikäden perään. 

Merkin kiertoa tehtiin itsenäisellä pisteellä. Lumo ei ollut tätä ennen tehnytkään. Hoksasi nopeasti, mutta taas tukeutui kovasti vartaloapuihin. Pitääpä nyt kiinnittää huomiota siihen, että oppisi rohkeammin tarjoamaan toimintaa itse. Nopeasti se kuitenkin oppii.

RALLY-TOKO

Tulipa huomattua, että kesätauon aikana seuraaminen(kin) on päässyt vähän ruostumaan. Ihme haahuilua, eikai sillä vielä juoksut ole tulossa!? Tietty taippari- ja metsästyshommissa ei ole tarvinnut seurata katsekontaktissa, mutta eipä niissä hommissa käytetä samaa käskyäkään. Nooh, hetken muistuttelulla homma lähti toimimaan vähän paremmin, joten tätäkin pitää nyt vaan treenata, erityisesti liikkeellelähtöjä. Treeniradalla useimmat kyltit sisälsivät tokosta tuttuja juttuja vähän erilaisina variaatioina. Kivaa vaihtelua! 

Sivulta eteen tulossa Lumo meinaa jäädä vähän vinoon vasemmalle päin, koska on niin lukkiutunut tokossa vasemmalle sivulle. Tähän voisi auttaa seinän vieressä treenailu, tai että opettaa sen tulemaan myös oikealle sivulle niin ei tiedä kumpaan suuntaan edestä käsketään tulla. Oikealta takaa sivulle tulo sujui hienosti, sitä oltiinkin kotona harjoiteltu. Tiukoissa käännöksissä ja ympäripyörähdyksissä Lumo meinaa herkästi istua, joten minun pitää liikkua nopeammin ja välttää töksähtelyjä.

Rutiinia pitää kyllä tässä lajissa saada siihen, että muistan mitä mikäkin kyltti tarkalleen tarkoittaa. Vähän väliä piti hetken aikaa tuumailla edellisellä kyltillä, että mitä tuolla seuraavalla pitikään tehdä. Vaikka rataan oli tutustuttu. Eiköhän se siitä. Kivaa hommaa. :)

2 kommenttia:

  1. Kiva kun ootte innostunu ralleilusta, luulen sillä olevan Lumolle samanlainen positiivinen vaikutus kuin veljeensä. Kylttien opettelu vie aikaa, mutta ne oppii kyllä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava on kyllä opetella ihan uusia juttuja ja vähän eri tyylistä lajia. Koitetaan joskus tulla yhtä taitaviksi ralleilijoiksi kuin te! :)

      Poista