tiistai 13. toukokuuta 2014

Tähtäimessä taipumuskokeet

Työharjoittelujakso Oulussa oli ja meni. Kuukausi kului ohi hujauksessa kun oli niin mukavaa sekä harjoittelussa että muutenkin kotipaikkakunnalla olla ja nähdä kavereita ja sukulaisia. Koirat saivat vähän vaihtelua lenkkimaastoihin, hierojakäynnin, Lumo pääsi käymään monessa kyläpaikassa opettelemassa oikeanlaista käyttäytymistä (=rauhoittumista) ja tokoakin ehdittiin vähän treenailla.

Innokkaat tokoilijat vuoroa odottamassa


Pääsiäisenä Lumo pääsi myös tsekkaamaan tulevat metsästystiluksensa ja haistelemaan teerien jälkiä pelloilta.

Lumo suunnittelemassa metsästysstrategioita

Harjoittelussa koirista tuli oppilaiden keskuudessa suorastaan julkkiksia sen jälkeen, kun lemmikkiaiheisella tunnilla näytin parin minuutin pituisen temppuvideon. Starring Kiira & Lumo. Viimeisenä harjoittelupäivänä sain parikin pyyntöä viedä koirille terveisiä. :)

Rovaniemelle saavuttuamme päästiin heti rytinällä kiinni treenaamiseen, kun 1,5 h päästä jo alkoi Lumon taipumuskoekurssi. Ensimmäisellä kerralla aiheena oli perustottelevaisuus ja koiran hallinta. Tokon treenaaminen on tuottanut tulosta ja harjoitteet sujuivat hyvin. Lopuksi otettiin damit esiin ja katsottiin vähän miten koirat kantavat ja pitävät damia hihnassa. Tässä vaiheessa Lumo alkoi vähän hölmöilemään, mutta uskon että se oli vain vähän epävarma siitä mitä piti tehdä. Päätettiin ottaa pitoharjoitukset ja luovutukset tehotreeniin viikoksi. Tehotreenissä on ollut myös rauhoittuminen erinäisissä tilanteissa, kuten portaissa kulkiessa ja hihnalenkeillä.

Valokuvaussessio, jonka tuoksinassa emäntä unohti hihnat metsään...

 Damien kanssa ahkera olkkarissa treenailu saatiin viikon aikana johtamaan huimaan edistykseen. Totesin, että Lumon kanssa pitää vaan rohkeasti alkaa kokeilemaan sille sopivaa tapaa opettaa eikä miettiä liikaa. Ehkä olen Kiiran kanssa niin tottunut siihen, että intuitiolla yleensä tiedän sille sopivan tavan opettaa asioita. Lumon kanssa yhteiseloa ja treenitaustaa on niin vähän, että täytyy kokeilla, jotta voi oppia.

Hieno maisema, huono kamera :(

Tänään toisissa taipparitreeneissä päästiin sitten tositoimiin noutamaan dameja metiköstä ja kuulemaan pauketta. Jokaiselle koiralle tehtiin kolme heittoa. Kaksi ensimmäistä heittoa koira näki ja toista ennen paukahti starttipistooli. Lumo seurasi heitot tarkasti ja oli innokas, muttei ylikierroksilla. Sain neuvon lähettää koira aikalailla heti kun heitto tipahtaa ja koira katsoo tipahtamispaikkaa. Noudot meni superhyvin, varmasti ja nopeasti. Kolmannenkin heiton koira näki, mutta sen jälkeen liikuttiin koira hihnassa eri puolelle damia, josta lähetys niin että koira joutuisi käyttämään nenäänsä ja aiempia enemmän etsimään. Tässä huomasi, että Lumon kanssa on tullut vähemmän tuota hakutyötä treenattua ja se näkyi suorituksessa. Koira ei oikein tiennyt mitä tehdä. Lopulta kun dami löytyi niin se tuli kyllä hienosti mulle taas käteen asti. :)

Eevin ja Aleksin ottama kuva Lumosta lenkillä, kun pikkuneiti oli heillä päivähoidossa


Ohjeeksi saatiin nyt harjoitella tuota hakua ja opettaa siihen joku eri käsky (valitsin käskyksi "etsi"). Hakutreeneiksi lähelle piilotettuja dameja, yhdessä piiloon vietyjä dameja, maata pitkin vedettyjä tai varvikkoon laajalle hajustettuja dameja. Tässä meille siis aihe tämän viikon tehotreeniksi. Lisäksi täytyy alkaa ahkerammin opettaa pillikäskyjä. Kyllä nuo ohjatut treenit vaan kummasti motivoi ja innostaa! :)

Koirien ilmeet, kun lenkkireitin varrelta löytyi vielä vähän lunta


Kiira ottaa kaiken irti etuoikeudestaan olla makkarissa, johon Lumolla ei ole lupaa tulla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti